اسکیت

تاریخچه اسکیت در جهان

اختراع کفش اسکيت در سال ۱۷۶۳ توسط يک بلژيکي به نام ژوزف مرلين به ثبت رسيد. وی که با سوار شدن بر کفش هاي جديد خود به يک میهماني در لندن رفته بود به ناگاه با آيينه اي بسيار بزرگ و قيمتي برخورد کرد و آنرا خرد نمود. به غير از مرلين مخترعين ديگري هم کفش هاي اسکيت با مدل هاي مختلف ساختند که اکثر اين کفش ها داراي چرخ هاي خطي بودند که کفشهاي تيغدار پاتيناژ را تداعي مي کردند .

 

  ۵۶سال بعد “موسيو پتيبلد” فرانسوي نوع ديگري از کفش هاي اسکيت را به ثبت رساند. وي ادعا مي کرد که کليه حرکات پاتيناژ را با کفش هاي اسکيت نيز مي توان انجام داد، اما در عمل ثابت شد که بسياري از حرکات بر روي کفش هاي پتيبلد يا غير ممکن و يا بسيار مشکل است. همگام با افزايش اجتماع اسکيت در اواخر قرن۱۹  و اوايل قرن ۲۰ ورزش هايي که با اسکيت مرتبط بودند گسترش پيدا کرد.

در سال ۱۹۸۵ توليدکنندگان شروع به ساخت نوعي ديگر از کفش هاي اسکيت به نام  in line براي علاقه مندان به حفظ سلامتي کردند. در هنگامي که اين اسکيت در دهه ۹۱ در بازار عمومي توزيع گردید، بازي هاي تفريحي هاکي دچار حرکت و جنبشي دوباره و جديد شد به طوري که در اواسط دهه ۹۰ اين ورزش به يکي از پر طرفدارترين ورزش ها در امريکا تبديل گشت. ورزش اين لاين اسکيت از حدود سال ۱۹۸۵ آغاز شد که تا به امروز از رشد قابل ملاحظه اي برخوردار است.

سازمان بين المللي ناظر بر اين ورزش بر آورد نمود اين ورزش از سال ۱۹۹۱ تا کنون حدود ۵۱۲ درصد رشد داشته و اينک يکي از ورزش هاي بيست گانه مطرح دنيا به حساب مي آيد. “لوئيس لگرانج” در سال ۱۸۴۹ يک جفت کفش اسکيت اين لاين ساخت تا در اپراي فرانسوي Leprophel نمايش اسکيت را روي يخ شبيه سازي کند. اين اولين باري بود که اين لاين اسکيت به طور موفقيت آميز مورد استفاده قرار گرفت اما به علت اينکه اين وسيله توانايي دور زدن و ترمز گرفتن را نداشت به عنوان يک اختراع علمي يا وسيله کاربردي به حساب نيامد تا اينکه در اوايل ۱۸۶۰ در (مينيسوتاي آمريکا)يک گروه از بازيکنان هاکي روي يخ از اين وسيله با کفشي از پوسته سخت و چرخ هاي جديد از املاح آلي اسيد کاربنيک براي تمرين در خارج از پيست استفاده کردند.

تا کنون رشته های زیادی از دل ورزش اسکیت بیرون آمده اند  که  در سطح جهان شاهد برگزاری رقابت های آنان هستیم. این ورزش به بازی های آسیایی راه یافته  و انتظار می رود به المپیک نیز راه یابد .

 

 

تاریخچه اسکیت در ایران

 

اسکیت ورزشی است آمیخته از هنر و مهارت فردی، این رشته با دارا بودن زیر شاخه های مختلف و تنوع حرکتی بسیار، دارای محبوبیت خاصی در بین جوانان است و هر روز بر مخاطبین این رشته مفرح افزوده می شود.

 

اسکیت با داشتن آمادگی جسمانی بالا و انعطاف پذیری، شرایط مطلوبی دارد.  در دنیای امروز انسان ها به دنبال ورزش هایی می روند که در آن علاوه بر سلامت جسم و روان، زیبایی و هنر هم وجود داشته باشد تا بتوانند از لحظات خود لذت ببرند.

 

رشته اسکیت در سطح مفرح ترین ، زیباترین ، جذاب ترین و همگانی ترین ورزش ها محسوب می شود، این رشته می تواند به رشته ای پر مدال تبدیل شود و در آینده نزدیک یکی از ورزش هایی خواهد بود که در سطح اول ورزش کشور خودنمایی کند.

 

در ۲۰ سال گذشته اسکیت به عنوان یک ورزش خارجی محسوب می شد و در بطن فدراسیون ورزش همگانی به عنوان انجمن، هدایت به فعالیت خود ادامه می داد.

 

در شهریور ماه سال ۱۳۸۴ کارشناسان وقت سازمان تربیت بدنی به این نتیجه رسیدند که اسکیت را باید در قالب یک فدراسیون اداره کرد.

 

این مهم در زمان جناب آقای مهندس مهر علیزاده ( رییس اسبق سازمان تربیت بدنی) محقق شد و جمشید وزیری به عنوان اولین رئیس فدراسیون جمهوری اسلامی ایران انتخاب گردید. بعد از وی حلیم شرعی به عنوان سرپرست به خانواده اسکیت پیوست و مدتی این فدراسیون تحت سرپرستی او بود. بعد از وی نیز دکترفریبا محمدیان باحکم وزیر وقت دکتر عباسی سرپرستی اسکیت را بر عهده گرفت و در نهایت با برگزاری مجمع انتخاباتی در سال ۱۳۹۲ وی به عنوان اولین بانوی ایرانی سکان هدایت فدراسیون را در اختیار گرفت.

 

در طی این مدت رشته اسکیت در کشور صاحب جایگاه ویژه ای شده است. زیر شاخه های اسکیت که در کشورمان فعال می باشد، عبارتند از:

 

– اسکیت سرعت که هم بر روی کف پوش های متنوع و هم بر روی یخ برگزار می شود

 

– اسکیت هاکی که هم بر روی کف پوش های متنوع و هم بر روی یخ برگزار می شود

 

– اسکیت هنری که هم بر روی کف پوش های متنوع و هم بر روی یخ برگزار می شود

 

– اسکیت بورد  و اگرسیو

 

– اسکیت فری استایل

 

– رول بال

 

در سالیان گذشته اسکیت ایران پیشرفت بسیار کرده و در حال حاضر در تمام استانهای کشور، پیست های متعدد آماده خدمات رسانی به علاقه مندان به این ورزش هستند. در فصل تابستان نیز مدارس ، آموزشگاهها ، و فضاهای خالی تبدیل به آموزشگاه اسکیت می شوند و می توان از پیر و جوان گرفته را در بین ورزشکاران مشاهده کرد.