بوکس

تاریخچه بوکس ایران

ورزش بوکس با آغاز جنگ جهانی دوم در ایران مورد استقبال قرار گرفت. در اسکله های جنوبی کشور، کارکنان کشتی های خارجی این ورزش را انجام می دادند و بدینسان جوانان ایرانی با مشاهد بوکس به آن علاقه مند شدند…

توسط سازمان پیشاهنگی ایران‏، مرحوم عبدا… نادری را در سال ۱۳۲۱ به عنوان بنیانگذار اصلی بوکس ایران معرفی شد و وی در سال ۱۳۲۲ از طرف دستگاه تربیت بدنی و ورزش ایران ، مدیریت بوکس را عهده دار شد و اولین مسابقات داخلی بوکس در سال ۱۳۲۴ ، اولین مسابقات رسمی قهرمانی کشور در سال ۱۳۲۵ که در ۶ وزن +۸-۸۱-۷۲-۶۷-۶۲-۵۸-۵۴-۵۱ کیلوگرم انجام شد .

مرحوم نادری در سال ۱۳۳۳ جای خود را به فتح ا… امیر علایی داد و بعد از او در سال ۱۳۴۱ علی عبده رئیس فدراسیون شد . در سال ۱۳۴۶ فدراسیون بوکس دچار تغییر و تحول شد و این بار مهندس آراداشس ساگینیان حدود ۲ سال بر سرکار آمد و سپس در سال ۱۳۴۷ مهندس رضا قطبی جانشین وی شد اما چهار ماه بیشتر دوام نیاورد و مجددا آقای فتح ا… امیر علایی روی کار آمد و بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند ۱۳۵۷ با نظارت کمیته ملی المپیک در تاریخ ۳۰/۰۵/۵۸ شورای فدراسیون بوکس را تشکیل داد .

 بوکس ایران در پی یک مصاحبه تلویزیونی که از جانب گروه ورزش شبکه اول تلویزیون با یکی از روحانیون ترتیب داده شده بود تعطیل شد و چند سالی پیشکسوتان مربیان و قهرمانان قادر به بازگشایی فدراسیون و احیای بوکس نشدند که بالاخره در سال ۱۳۶۸ ریاست جمهور و ریاست محترم مجلس‏ عده ای از پیشکسوتان مربیان و ورزشکاران بوکس را پذیرفتند و در اواخر سال ۱۳۶۸ با جلب موافقت مقام های ارشد مملکتی آقای « احمد ناطق نوری » نماینده مجلس شورای اسلامی را به عنوان رئیس فدراسیون بوکس جمهوری اسلامی ایران منصوب شد و احیای بوکس در دستور کار فدراسیون ، پیشکسوتان و دست اندرکاران ، مربیان، داوران و ورزشکاران ……. گرفت و در عرض حدود ۳ سال کارنامه هایی از خود به جا نهادند که در این مقال نمی گنجد .

اما از نکاتی که پس از انقلاب اسلامی و در زمان ریاست احمد ناطق نوری قابل بررسی است این است که پس از بازگشایی فدراسیون در سال ۱۳۶۸ بعد از ۱۰ سال تعطیلی متاسفانه تاکنون ارگانها و نهادهایی مانند نیروهای انتظامی و ارتش، جامعه کارگران ، وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه ها هیچگونه فعالیتی در این رشته ورزشی نداشته و به تعبیری بوکس در نهادهای فوق تعطیل است . همچنین هنوز هم مسابقات بوکس در ابعاد داخلی و برون مرزی از سوی سیمای جمهوری اسلامی ایران پوشش تصویری نداشته و فقط به پخش اخبار اکتفا می شود .

بوکس ایران قبل از انقلاب آنچنان موفقیت جهانی نداشته است اما در بازگشایی مجدد و با درایت مسوولین در سال ۱۹۹۸ و در رقابتهای جام جهانی که در کشور چین برگزار شد ابراهیم موسوی در وزن ۷۵ کیلوگرم و کوروش مولایی در وزن ۸۱ کیلوگرم موفق به دریافت مدال برنز شدند ، همایون امیری در سال۱۳۸۳ و در رقابتهای قهرمانی دانشجویان جهان در کشور ترکیه در وزن ۷۵ کیلوگرم مدال برنز گرفت . در رقابتهای جام ستارگان جهان در سال ۱۳۸۷ و در کشور چین تایپه مرتضی سپهوند و علی مظاهری به مدال برنز دست یافتند .

 در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا بابک مقیمی در المپیک ۲۰۰۸ در چین .،مرتضی سپهوند و در رقابتهای المپیک ۲۰۱۲ لندن احسان روزبهای تا آستانه کسب مدال پیش رفتند و فقط با بدشانسی نتوانستند مدال بگیرند . قبل از بازیهای المپیک آتلانتا در مسابقاتی که به حضور شرکت کنندگان در این المپیک برگزار شد ، بابک مقیمی مدال نقره گرفت ضمن آنکه فدراسیون بوکس در تمامی ادوار المپیک های برگزار شده پس از انقلاب اسلامی به شایستگی توانسته است نمایندگانی را به این مسابقات اعزام نماید.

فدراسیون بوکس  با قدمتی حدود ۷۰ سال در قبل از انقلاب در مسابقات قهرمانی آسیا و بازیهای آسیایی تعداد ۱۴ مدال طلا ۱۴ مدال نقره و ۲۸ مدال برنز کسب کرد که این تعداد پس از انقلاب به ۱۵ مدال طلا ۲۱ مدال نقره و ۵۰ مدال برنز افزایش یافته مضاف بر اینکه حضور تعدادی از کشورهای تازه استقلال یافته شوروی سابق مانند ازبکستان ، قزاقستان ، قرقیزستان، ترکمنستان و… که در قاره آسیا قرار گرفته اند کسب مدال را هم اکنون بسیار مشکل نموده است . با این حال مدالهای بدست آمده در سالیان اخیر به لحاظ کمی و کیفی در زمان ریاست احمد ناطق نوری از رشد چشمگیری برخوردار بوده است که به لحاظ آماری قابل استناد است.