اسکی

تاريخچه اسكي جهان

اسکی به مثابه یک وسیله آمد و رفت ، عمری به قدمت انسان دارد.ولی بعنوان ورزش ، فعالیتی جدید می باشد که در کشورهای شمال اروپا از حدود ۳۰۰ سال پیش آغاز شده است.در حدود سال ۱۷۶۵ نخستین کتاب اسکی در نروژ منتشر شد.

موضوع کتاب تمرینات مختلف اسکی و مراحلی بود که سربازان می بایست طی کنند تا به کسب مدال مفتخر شوند.عبور فریدیوف نانسن نروژی در ۱۸۸۸ از جنوب گرینلند به شمال این سرزمین ، بسیاری را با این ورزش آشنا و به آن راغب کرد. وی با استفاده از اسکی موفق شد طی ۴۶ روز طول این جزیره پر از یخ و برف را بپیماید.از سال ۱۸۷۰ کشورهای منطقه آلپ برای ورزش به اسکی توجه کردند. در ۸۹۳ نخستین مسابقات در آلمان برگزار شد و اولین باشگاه اسکی شکل گرفت.

پس از آن در مدت کوتاهی فدراسیونهای اسکی کشورهای مختلف تأسیس شد :

روسیه (۱۸۹۶) ، چکسلواکی (۱۹۰۳) ، امریکا (۱۹۰۴) ، اتریش و آلمان (۱۹۰۵) ، نروژ و فنلاند و سوئد (۱۹۰۸).

پس از جنگ جهانی دوم ، اسکی در منطقه خاورمیانه رواج یافت و بیشتر در ارتش و به منظور هدف های نظامی گسترش پیدا کرد.از این رو نخستین قهرمانان اسکی این منطقه نظامیان بودند.یا هر کس که به مقام قهرمانی می رسید پس از مدت کوتاهی جذب ارتش می شد. در ایران نخستین مسابقات اسکی در ۱۳۱۷ برگزار شد و تأسیس فدراسیون اسکی نیز در ۱۳۲۵ (۱۹۴۶) صورت گرفت.تشکیل فدراسیون اسکی ترکیه در ۱۹۳۶ ، لبنان در ۱۹۴۸ قبرس در ۱۹۴۷ و یونان در ۱۹۳۰ بود.

با تأسیس فدراسیون اسکی نروژ در ۱۹۰۸ مسئله تشکیل فدراسیون بین المللی اسکی مطرح شد.سال بعد هنگام برگزاری مراسم اختتامیه مسابقات مورز مربی تیم نروژ تأسیس فدراسیون بین المللی اسکی را پیشنهاد کرد که استقبال گرم مردمان و ورزشکاران تیم های شرکت کننده را به دنبال داشت.دو ماه بعد نامه ای از طرف فدراسیون اسکی نروژ برای مسئولان اسکی ۱۱ کشور اروپایی به این مضمون ارسال شد :

(خوشبختانه طی ده سال گذشته ورزش اسکی به سرعت در بسیاری از کشورها در حال گسترش است. بدین لحاظ تصور می کنیم وقت آن رسیده است که یک فدراسیون بین المللی اسکی به ویژه برای تدوین مقررات هماهنگ برای مسابقا پرش و حل مسئله آماتوریسم تشکیل شود.ما مطمئنیم که نمایندگان شما در مسابقات هولمن کول (نروژ) حضور خواهند داشت.بدین لحاظ پیسنهاد می کنیم که مجمع اسکی در طول مسابقات در اینجا برگزار شود.

ده کشور (آلمان ، اتریش ، بوهم ، اسپانیا ، فرانسه ، انگلستان ، اسکاتلند ، نروژ ، سوئیس ، و چکسلواکی ، این دعون را پذیرفتند و در ۱۸ فوریه ۱۹۱۰ در کریستیا (نروژ۹ به مذاکره نشستند که نتیجه آن تأسیس کمیسیون بین المللی اسکی بود.

 

پیش از به پایان رسیدن سال ۱۹۱۰ مقررات به رشته تحریر درآمد و دومین جمع در نخستین روز هار با شرکت ۹ کشور در استکهلم برگزار شد. در این مجمع مقررات پیشنهادی مورد بحث قرار گرفت و پس از تغییرات نخستین مقررات مسابقات بین المللی به تصویب رسید.از آن پس تا ۱۹۱۴ هر ساله یک مجمع تشکیل شد.مسائل مطروحه در این مجامع عمدتاً حول آماتوریسم ، مقررات مسابقات بین المللی و وارد کردن ورزش های زمستانی در بازیها های المپیک دور می زد.

جنگ جهانی اول مسابقات بین المللی اسکی و مجامع را متوقف کرد.تا آنکه مجدداً در ۱۹۱۹ از ۶ کشور اروپایی ۲۰ نماینده در استکهلم به دور هم جمع شدند و ششمین مجمع کمیسیون بین المللی اسکی را تشکیل دادند.

بحث داغ این مجمع شرکت اسکی در بازیهای المپیک بود که هنوز مورد موافقت کمیته بین المللی المپیک قرارا نگرفته بود.

هشتمین مجمع کمیسیون بین المللی نقطه عطفی در تاریخ رویدادهای بین المللی اسکی به شمار می آید. این مجمع که در طول مسابقات موسوم به هفته بین المللی ورزش های زمستانی در ۱۹۲۴ در شامونی فرانسه برگزار شد ، از دو نظر حایز اهمیت به سزایی است. نخست آن که مسابقات برگزار شده در این هفته نخستین مسابقات المپیک زمستانی محسوب شد. دوم آن که در این مجمع به اتفاق آرای نمایندگان ۱۴ کشور شرکت کننده کمیسیون بین المللی اسکی به فدراسیون بین المللی اسکی تبدیل شد و نام FIS که مخفف نام فرانسوی La Federation Internationale de ski است به تصویب رسید.

در سالهای اولیه تأسیس فیس موضع برتر کشورهای اسکاندیناوی به خوبی مشهود بود. در اساسنامه های آن سالها تأکید می شد که در شورای فیس باید نمایندگان فنلاند ، نروژ و سوئد حتماً حضور توزیع نیروها در سالهای بعد تعادل بیشتری پیدا کرد.

 

 

 

تاريخچه اسكي ايران

تولد فدراسیون اسکی و نگاهی کوتاه بر وضعیت این فدراسیون در ایران

 

از وقایع مهم ورزشی دهه ۱۳۲۰ تولد فدراسیون های ورزشی ایران است . در این دهه نهضت المپیک در ایران با تأسیس کمیته ملی المپیک و به طبع آن فدراسیونهای ورزشی مختلف را بهمراه داشتند .

در سال ۱۳۲۵ ، پانزده فدراسیون از جمله فدراسیون اسکی تأسیس و آغاز به کارکرد .

اولین ریاست فدراسیون اسکی ایران را فیلیکس آقایان به عهده داشت که کاظم گیلان پور دبیری این فدراسیون را انجام می داد .

در سال ۱۳۳۰ سرتیپ سپه پور به ریاست فدراسیون منصوب گردید . پس از آن و تنها ۲ سال بعد سرهنگ یحیائی یعنی در سال ۱۳۳۲ سکان هدایت فدراسیون اسکی کشور را به عهده گرفت و در سال ۱۳۳۴ مجدداً فیلیکس آقایان به سمت ریاست فدراسیون اسکی گمارده شد و تا سال ۱۳۵۷ در این سمت باقی ماند .

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در دیماه سال ۱۳۶۰ عیسی ساوه شمشکی به عنوان رئیس فدراسیون اسکی برگزیده شد . در آبان ماه سال (۱۳۶۸) مهندس شکر اله حیدری به جای شمشکی منصوب شد ، سپس مجدداً عیسی ساوه شمشکی سکان هدایت این ورزش را به عهده گرفت .

در این میان مدت کوتاهی (۶ماه) حسن زاهدی به عنوان سرپرست فدراسیون برگزیده شد که پس از بررسی های کافی عیسی ساوه شمشکی در این پست ابقاء و تا سال ۱۳۷۹ که اولین انتخابات مجمع عمومی فدراسیون برگزار شد به صورت انتخابی در رأس این ورزش قرار گرفت . وی از آن سال تا به حال در ۳ دوره انتخابات از سوی مجمع عمومی رأی اعتماد کسب نموده و ریاست فدراسیون اسکی را به خود اختصاص داده است .

در دی ماه ۱۳۹۲ و در پایان دوره ۴ ساله ریاست قبلی ناصر طالبی از سوی وزارت ورزش و جوانان به عنوان سرپرست فدراسیون اسکی منصوب شد .

 

 

تاريخچه اسكي برف در ايران

در بسياری از مناطق پر برف جهان مردم برای رفت و آمد بر روی برف به ويژه برای شكار حيوانات در زمستان مجبور بودند وسيله ای اختراع كنند تا بتوانند بدون فرو رفتن در برف حركت نمايند.

در ايران نيز نمونه هايی از اين اختراعات ديده شده است . گزنفون مورخ معروف به تخته هايی اشاره می كنند كه كف آنها را از روكشی از پوست حيوانات كشيده بودند و ساكنان قفقاز در۲۰۰۰ سال پيش از مسيح برای عبور از روی برف به پای خود می بستند . زبانشناسان اصل كلمه اسكی را مربوط به زبان آريايی می دانند و همانطور كه پيش از اين هم اشاره كرديم بسياری از مورخان نيز معتقدند كه اسكی از شرق به غرب و به ممالك اسكانديناوی رفته است .

مصطفی اعلم مترجم كتاب راهنمايی نوين اسكی متذكر می شود كه در برخی از دهات كه دستان اهالی از مدت ۴ پيش در فصل زمستان برای شكار و رفتن از دهی به ده ديگر از تخته های باريك و درازی استفاده می كردند كه هنوز هم در بين ساكنان اين نواحی رواج دارد . سرهنگ يحيايی رئيس اسبق فدراسيون اسكی و كوهنوردی ايران هم به خاطر می آورد كه در سفر تجسسی خود در كوههای پر برف لرستان راهنمايی داشته اند كه دارای نوعی راكت برفی بوده و بر زبان محلی به آن ((درگ )) می گفته اند و شكارچيان بومی آن مناطق آن را از شاخ گاو و يا شاخ شكار می ساختند . ((درگ )) يا راكت برفی كه كوه نشينان بختياری به ابتكار خود از شاخ گاو می ساختند از سوراخ هايی كه روی پل های افقی ديده می شود در سيمان يا چرم رد می كنند و كفش خود را به آن محكم می كنند . در روايت تاريخی ايران نيز از نوعی اسكی سخن به ميان آمده .

 

امير تيمور گور كانی در خاطرات خود موسوم به منم تيمور جهانگشاه تعريف می كند كه وقتی شهر فيروزكوه پايتخت كشور (غور) را كه است كوهستانی واقع در جنوب غرنين مسخر كرد قاصدی وارد فيروزكوه شد به وی گفتند كه آن مرد هنگام ورود به شهر كفش هايی بزرگ از تخته برداشتند و به آن وسيله از روی برف مجبور كرده است . اميرتيمور آن گفته را باور نمی كند تا اين كه خود آن مرد را می بيند . امير تيمور در وصف قاصد چنين می نويسد : قاصد مردی بود از سكنه كوه نشين غور و قامتی بلندو چهره ای سياه داشت .

هنگامی كه من او را ديدم كفش های بزرگ خود ر ابه دست گرفته بود آن كفش ها دو تخته مسطح به شمار می آمد و آن مرد تخته ها را به پای می بست تا اين كه در برف فرو نرود .

در بعضی نقاط روی برف می لغزيد و من تا آن موقع آن گونه كفش نديده بودم ولی تا اموال كلزدی پادشان غور گفت كه سكنه كوه نشنين غور در فصل زمستان كه برف راهپيمايی را مشكل می كند . با آن كفش از برف می گذرند . ليكن علی رغم اين نمونه های تاريخی اسكی سبك ورزش در اواسط دهه ۱۳۸۰ شمسی يعنی تقريباً ۸۰ تا ۸۵ سال پيش از برگزاری نخستين مسابقه اسكی در جهان از اروپا وارد ايران شدند.

 

وسايل اسكی

علاوه بر نجاری صدری يك نجار ارمنی هم به نام واراز در خيابان لاله زار سفارش ساخت اسكی را می گرفت اما اولين كارگاهی كه به توليد انبوه اسكی پرداخت واقع در خيابان شمالی كاخ دادگستری بود . اين كارگاه اسكی هايی به نام اتحاد از سال ۱۳۲۰ به بعد توليد كرد و كيفيت اسكيهايش نيز نسبتاً خوب بود ولی چون نتوانست به تكنولوژی ساخت وسايل اسكی های اروپايی برسد پس از ۲۰ سال سرتسليم فرود آورد و توليد را متوقف ساخت در سال ۱۳۲۸ يك كارخانه كوچك ارتشی برای ساخت چوب اسكی به همت سرگرد يحيايی در لشكرك داير شد . ولی چون چوبهای ساخته شده در سطح استاندارد های بين المللی نبود سرگرد يحيايی چند نفر را مامور نمونه برداری از انواع چوبهای جنگلی كرد .

پس از آزمايش چوبها متوجه شدند كه چوب شمشاد دارای مقاومت فوق العاده خوبی است و احتمالاً اگر با تركيب اين چوب و چوب آزاد و چوب بلوط اسكی بسازند رضايت بخش خواهد بود. وی به ارتش پيشنهاد كرد كه يك متخصص چوب شناس و فرم بندی اسكی از سوييس و يا فرانسه به طور موقت استخدام كنند تا اسكيهای قابل رقابت با اسكيهای خارجی تهيه كند و حتی بخشی از توليد هم به خارج صادر شود . اين پيشنهاد معقول بود زيرا در آن زمان وسايل اسكی از نظر تكنولوژی ساخت و مواد ، هنوز در مراحل ابتدای خود بود و ساخت آن مستلزم سرمايه گذاری سنگين و برخورداری از دانش فنی خاص و بازار وسيع بود.

 

پس از آزمايش چوبها متوجه شدند كه چوب شمشاد دارای مقاومت فوق العاده خوبی است و احتمالاً اگر با تركيب اين چوب و چوب آزاد و چوب بلوط اسكی بسازند رضايت بخش خواهد بود. وی به ارتش پيشنهاد كرد كه يك متخصص چوب شناس و فرم بندی اسكی از سوييس و يا فرانسه به طور موقت استخدام كنند تا اسكيهای قابل رقابت با اسكيهای خارجی تهيه كند و حتی بخشی از توليد هم به خارج صادر شود . اين پيشنهاد معقول بود زيرا در آن زمان وسايل اسكی از نظر تكنولوژی ساخت و مواد ، هنوز در مراحل ابتدای خود بود و ساخت آن مستلزم سرمايه گذاری سنگين و برخورداری از دانش فنی خاص و بازار وسيع بود.

متاسفانه اين پيشنهاد مورد قبول قرار نگرفت و اسكيهای ارتشی همان خاصيت يكبار مصرف خود را حفظ كرد و سرانجام بعد از مدتی توليدش متوقف شد . علاوه بر اين توليد كنندگان كارگاهی عده كثيری توليد كننده انفرادی نيز در آن زمان بدون وقفه و با پشتكار عجيبی مشغول ساخت و تعمير اسكی بودند.

اينان خردسالان تلو و آبعلی و شمشك بودند كه هر يك به تدبيری اسكی می ساختند و چون اسكيها زير پايشان دوامی نمی آورد در واقع هميشه در حال ساخت يك اسكی جديد يا تعمير اسكيهای قبلی بودند .

به جرات ميتوان گفت كه بزرگترين معضل اسكی بازان آن دوران كيفيت نازل وسايل بود. حتی برای بهترين اسكی بازان هم اين مشكل وجود داشت . محمود بگلو قهرمان سابق تيم ملی می گويد : مهمترين مسئله ما اسكی بازان مسابقه رو چوب و وسايل جانبی آن بود . هر وقت يكی از ما می توانست يك جفت چوب اسكی خوب اروپايی برای شركت در مسابقه از كسی قرض بگيرد به راحتی می توانست ۱۰ ثانيه از ديگران پيشی گيرد . به همين خاطر همگی ما می دانستيم كه اسكيهای خوب كه تعدادشان از انگشتان دست تجاوز نمی كر صاحبانشان چه كسانی هستند و هرگاه

مسابقه مهمی در پيش بود سعی ميكرديم يكی از اين اسكيها را به نحوی قرض بگيريم .چنين بود يكی از مشكلاتی كه اسكی بازان آن زمان با آن مواجه بودند ولی از اواسط دهه ۱۳۳۰ مشكل وسايل با ورود اسكيهای خارجی حداقل برای كسانی كه قدرت خريد آن را داشتند تا اندازه ای برطرف شد با وجود آنكه اسكی به ورزش اشرافی معروف شده بود قيمت وسايل در مقايسه با قيمتهای كنونی با در نظر گرفت قدرت خريد مردم ارزان بود و با ۵۰۰ تومان می شد تمامی وسايل اسكی را تهيه كرد .

 

 

برگرفته از کتاب آقای دکتر محسن محسنين.

 

 

تاريخچه اسكي روي چمن

 

ورزش اسکی چمن درايران از حدود سالهای ۱۳۷۰که اولين گروه از علاقمندان اين رشته جهت شرکت دريک کلاس مربيگری به کشور ترکيه اعزام شده بودند، آغازشده ودر سال ۱۳۷۲ کلنگ پيست اسکی چمن در ايران ودر منطقه اسکی ديزين زده شد وتلاش يکساله دست اندرکاران باعث شد تا در سال ۱۳۷۳ اين پيست مورد بهره برداری قرار گيرد ،پس از تاييد فدراسيون بين الملی اسکی در سال ۱۳۷۵ اولين مسابقه بين الملی در اين پيست با چندين کشور صاحب نام اين رشته برگزار شد. اولين ميزباني مسابقات جام جهاني در سال ۱۳۷۹ به ايران سپرده شد .

متعاقب آن چندين دوره مسابقات بين الملی ومسابقات جام جهانی در آن برگزار گرديده واينک نيز اين پيست هر ساله ميزبان مسابقات مهم از جمله قهرماني جهان و جام جهاني ميباشد كه از سوي فدراسيون جهاني به عنوان يكي از ميزبانان مهم مسابقات جام جهاني در كشور هاي عضو اين رشته محسوب می باشد.

 

در حال حاضر اسكي بازان ايران در بخش بزرگسالان و جوانان در بين ۱۰ نفر برتر جهان و در رده بندي فدراسيون جهاني اسكي جاي گرفتند .