بدمینتون

تاریخچه بدمینتون در جهان

به طور كلی دقیق معلوم نیست ورزش بدمینتون نخستین بار در چه كشوری ابداع شده، بعضی معتقدند كه شروع آن از كشور چین بوده است و بعضی می‎گویند هندوستان یا انگلستان، اما اكثراً معتقدند آغاز آن در شهر پونا هندوستان بوده و به همین منظور در هندوستان آن را پوناه می‎نامیدند.

 

این بازی توسط افسران انگلیسی ازهندوستان به انگلستان برده شده و از آنجا كه دوك بیفورت به این بازی علاقمند بود و در خانه ییلاقی خود (كه به نام قصر بدمینتون نامیده می‎شد) برای سرگرم كردن مهمانان خود از این بازی استفاده می‎كرد. پس ازآن بازی پونا را بدمینتون نامیدند. تا سال ۱۸۸۷ بدمینتون دارای قانون و مقررات خاص و مدونی كه مورد قبول همگان باشد نبود.

قوانین اصلی این رشته ورزشی درسال ۱۸۷۷ در كراچی (درآن زمان جز كشور هندوستان بود) تنظیم و درسال ۱۸۸۷ در انگلستان اصلاح و تدوین گردید و در سال ۱۸۹۰ مجدداً اصلاح شد. قوانین فعلی كمی با قوانین سال ۱۸۹۰ اختلاف دارد. ورزش بدمینتون به سرعت از كشور انگلستان به كشورهای ایالات متحده آمریكا، كانادا، استرالیا و زلاندنو گسترش یافت. درحال حاضر كشورهای چین، اندونزی، مالزی، دانمارك، كره جنوبی و انگلستان جزء تیم‎های برتر این رشته ورزشی به حساب می‎آیند. این رشته ورزشی در مدت زمان كوتاهی ازطرف مردم مورد استقبال قرار گرفت و علت اساسی آن این است كه این رشته ورزشی بازی ایده آل خانواده‎ها می‎باشد. بدین معنی كه تمامی اعضای خانواده بدون توجه به سن و جنس می‎توانند دراین رشته فعالیت نمایند و درضمن تجهیزات آن سبك و قابل حمل است و در همه جا قابل اجرا می‎باشد. ناگفته نماند كه جذابیت آن بیشتر به خاطر پرواز بی‎همتای توپ است و این رشته ورزشی برای سلامتی تن و روان مفید و در ضمن هیجان و لذت در این بازی به حدی است كه می‎توان اوقات فراغت را با این بازی سپری نمود. درسال ۱۸۷۳ اولین كلوپ بدمینتون در انگلستان شكل گرفت.

 

درسال ۱۸۹۰ اولین دوره قهرمانی در انگلستان برگزار شد.

درسال ۱۸۹۳ اولین فدراسیون بدمینتون درانگلستان تأسیس گردید.

درسال ۱۸۹۹ اولین دوره مسابقات ال انگلند برای آقایان برگزار شد.

درسال ۱۹۰۰ اولین دوره مسابقات ال انگلند برای بانوان برگزار شد.

درسال ۱۹۰۳ اولین دوره مسابقات بین‎المللی انگلستان و ایرلند برگزار شد

درسال ۱۹۳۴ فدراسیون جهانی بدمینتون I.B.F تأسیس گردید. اولین رئیس آن سرجرج توماس بود و اولین اعضاء آن كشورهای انگلیس، استرالیا، دانمارك، هند، مالایا، نروژ، سوئد، ایالات متحده آمریكا، مكزیك و هلند بود، درحال حاضر ۱۴۰ كشور عضو آن میباشد.

درسال ۹/۱۹۴۸ اولین دوره جام توماس (مسابقات تیمی مردان) برگزار گردید و در بازی نهایی تیم مالایا (مالزی) تیم دانمارك را مغلوب ساخت.

این مسابقه هر دو سال یكبار برگزار می‎گردد.

درسال ۷/۱۹۵۶ اولین دوره جام یوبر (مسابقات تیمی بانوان) برگزار شد و اولین برنده این دوره تیم ایالات متحده آمریكا بود.

این مسابقات هر دو سال یكبار برگزار می‎گردد. و در سال ۱۹۸۴ مسابقات جام توماس و جام یوبر به طور همزمان و به شكل جدید سه مرحله‎ای برگزار می‎گردد. در سال ۱۹۶۲ برای اولین با این رشته ورزشی بطور رسمی در بازی‎های آسیایی پذیرفته شد.

 

درسال ۱۹۷۷ اولین دوره مسابقات جهان در مالمو برگزار گردید.

درسال ۱۹۸۱ اولین دوره قهرمانی جهان به صورت انفرادی در كووالامپور برگزار شد.

درسال ۱۹۸۳ اولین دوره گراند پریكس بصورت انفرادی در جاكارتا برگزارشد.

درسال ۱۹۸۹ اولین دوره مسابقات جام سودرمن (مسابقات تیمی مختلط) اجرا گردید.

این مسابقات هر دو سال یكبار برگزار می‎گردد. اولین دوره آن دراندونزی برگزار و تیم میزبان به قهرمانی رسید.

درسال ۱۹۹۲ اولین مسابقات قهرمانی جوانان جهان در جاكارتا به صورت انفرادی برگزار گردید. درسال ۱۹۹۷برای اولین بار قهرمانی جوانان آسیا بصورت رسمی درمانیل فیلیپین برگزار شد.

بازی‎های المپیك، مسابقاتی است كه هر چهار سال یكبار همزمان با بازی‎های المپیك برگزار می‎گردد. اولین دوره مسابقات به صورت آزمایشی در سال ۱۹۸۸ در شهر سئول برگزار شد اما به صورت رسمی درسال ۱۹۹۲ در المپیك بارسلون اجرا گردید. دراین دوره بازی دو نفره مختلط برگزار نگردید. اما در سال ۱۹۹۶ آتلانتا تمام  بازی‎ها (یكنفره آقایان و بانوان- دونفره آقایان و بانوان- دونفره مختلط) برگزار شد.

 

 تاریخچه بدمینتون درایران

             

با ورود كارشناسان نفتي انگليس به ايران بدمينتون به كشور ما راه يافت، البته اين شروع منحصراً در مناطق نفت خيز جنوب و براي پركردن اوقات فراغت كارشناسان بود كه در نهايت كارمندان ايراني شركت نفت هم در اين رهگذر به اين ورزش علاقه‌مند شدند.

اين رشته ورزشي پس از خروج كارشناسان به دست فراموشي سپرده شد. تا اينكه ميزباني بازي‌هاي آسيايي را در سال ۱۳۵۳(۱۹۷۴) تقبل نمودند، چون رشته بدمينتون يكي از رشته‌هاي اين بازي‌ها بود، در اين راستا سازمان تربيت‌بدني در سال ۱۳۵۱ فدراسيون بدمينتون را تاسيس نمود. از آنجايي كه اين رشته‌ي ورزشي در ايران ناشناخته و نوپا بود، مسئولان امر جهت راه‌اندازي و شروع صحيح اين رشته از كشور هندوستان مربي صاحب نامي به نام«ديپوگوش» که پیش از آن کاپیتان تیم بدمینتون هند بود را به همكاري دعوت كردند.

وي در مدت ۵ سال اقامت در ايران به كار آموزش و تعليم بدمينتون اشتغال داشت و اولين مسابقه‌ي غيررسمي اين رشته ورزشي در سال ۱۳۵۱ بين تيم‌هاي تهران و خوزستان برگزار شد كه تهران پيروز ميدان اين ديدار بود. در سال ۱۳۵۲ اولين دوره‌ي مسابقات قهرماني ‌كشور به صورت رسمي در تهران با شركت ۲۴ تيم برگزار شد و در نهايت عناوين قهرماني را به ترتيب تهران و خوزستان و اصفهان كسب نمودند. تيم ملي بدمينتون در سال ۱۳۵۳(۱۹۷۴) براي اولين بار در بازي‌هاي آسيايي تهران شركت كرد و بين ۱۳ تيم شركت‌كننده به مقام هشتم دست يافت.

بدمینتون به طور روز افزونی در کشورمان در حال توسعه است به طوریکه اکنون هر سال مسابقات قهرمانی کشور در چهار رده سنی برگزار می شود، مسابقات باشگاه های کشور نیز در لیگ برتر، دسته یک و دسته دو هم در بخش بانوان و هم در بخش آقایان به طور منظم پیگیری می شود. به جز رویدادهای داخلی ایران هر سال در سالگرد پیروزی با شکوه انقلاب اسلامی میزبان مسابقات بین المللی دهه فجر نیز هست؛ مسابقاتی که از سال  ۱۳۶۹ هر سال با حضور بدمینتون بازان کشورهای مختلف جهان برگزار می شود.

           

 

 

روسای فدراسیون بدمینتون از آغاز تا کنون:

 

 

اولين رييس فدراسيون بدمينتون ايران در سال ۱۳۵۱ آقاي اميرنويدي بود كه تا سال ۱۳۵۶ در اين سمت انجام وظيفه نمود. از

سال ۱۳۵۶ تا۱۳۵۸ فدراسيون بدمينتون دوباره تاسيس و اعضا آن به صورت انتخابي مشخص شدند و عبارت بودند از آقايان اسماعيل‌كدخدازاده، منوچهرياوري، مرتضي‌مداحي، داريوش‌فروغي، غلامحسين‌يزدان‌پناه، محمدشاه‌حسيني و حسين خودي(نماينده سازمان تربيت‌بدني).

در سال ۱۳۶۰ مسئولين فدراسيون مجدداً از طرف رييس تربيت‌بدني منصوب شدند و رؤساي فدراسيون به شرح زير بوده‌اند:

 ۱۳۶۰ منوچهرياوري، ۳ـ۱۳۶۱ رضاحمزه‌لو،  ۵ـ۱۳۶۳ محمدحسن‌عالمي، ۵ـ۱۳۶۶ غلامحسين‌نوريان، ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۸ مهدی کرباسیان، از آذر ۱۳۸۸ تا تیر ۱۳۸۹ محمدرضا پوریا به عنوان سرپرست این فدراسیون را اداره کرد و وی در ۲۰ تیر ۱۳۸۹ به عنوان رئیس فدراسیون بدمینتون انتخاب شد.

           

دكتر مهدی كرباسیان- عضو هیئت رئیسه فدراسیون جهانی

محمدرضا پوریا-عضویت كمیته مسابقات كنفدراسیون آسیا

کاوه مهرابی-عضو کمیته وادا/پزشکی جهانی

مرتضی مداحی-عضویت كمیته قوانین و مقررات كنفدراسیون آسیا

فریبا مددی-عضو کمیته قوانین و مقررات کنفدراسیون آسیا

ابوالفضل مهاجر-عضو کمیته بازاریابی کنفدراسیون آسیا

 بهادر زکی زاده-  عضو کمیته آموزش کنفدراسیون آسیا